Ko nozīmē trofiskais

Ko nozīmē trofiskais?

Termins “trofisks” tiek izmantots, lai aprakstītu kaut ko, kas saistīts ar uzturu vai pārtiku. Viņš cēlies no grieķu “trophikos”, kas nozīmē “barot”.

trofisks bioloģijā

Bioloģijā terminu “trofisks” bieži lieto, lai aprakstītu attiecības starp organismiem ekosistēmā. Šīs attiecības tiek klasificētas dažādos trofiskos līmeņos, kas norāda uz organisma stāvokli pārtikas ķēdē.

trofiskais līmenis

Trofiskais līmenis ir sadalīts:

  • Ražotāji: organismi, kas spēj ražot savu pārtiku, piemēram, augi;
  • Primārie patērētāji: zālēdāju organismi, kas barojas ar ražotājiem;
  • Sekundārie patērētāji: gaļēdāju organismi, kas barojas ar primārajiem patērētājiem;
  • Terciārie patērētāji: gaļēdāju organismi, kas barojas ar sekundāriem patērētājiem;
  • DEMOMPONTORI: ķermeņi, kas atbild par organisko vielu sadalīšanos, barības vielu atbrīvošanu ražotājiem.
  • Šī trofiskā hierarhija ir būtiska ekosistēmu līdzsvaram, jo ​​tā ļauj pārnest enerģiju un barības vielas gar pārtikas ķēdi.

    trofisks medicīnā

    Termins “trofisks” tiek izmantots arī medicīnā, lai aprakstītu apstākļus, kas saistīti ar uzturu un metabolismu. Piemēram, trofiska čūla ir brūce, kas rodas pareizu ādas barības vielu trūkuma dēļ.

    trofisks ķīmijā

    Ķīmijā termins “trofisks” tiek izmantots, lai aprakstītu savienojumus, kas saistīti ar uzturu vai metabolismu. Piemēram, askorbīnskābe, kas pazīstama kā C vitamīns, ir būtisks trofisks savienojums ķermeņa pareizai darbībai.

    Secinājums

    Termins “trofisks” tiek izmantots dažādās jomās, piemēram, bioloģijā, medicīnā un ķīmijā, lai aprakstītu kaut ko, kas saistīts ar uzturu, uzturu un metabolismu. Tas ir būtisks jēdziens, lai izprastu sakarības starp organismiem ekosistēmā un arī izprast cilvēka ķermeņa veselības un uztura apstākļus.