Kas ir atvieglojuma iekšējie aģenti

Kas ir iekšējie reljefa aģenti?

Reljefa iekšējie aģenti ir spēki un procesi, kas darbojas Zemes iekšienē un ir atbildīgi par atvieglojuma formu veidošanos un modifikāciju. Šie līdzekļi ir sadalīti divos galvenajos veidos: endogēnie un eksogēnie.

endogēnie līdzekļi

Endogēnie līdzekļi ir tie, kas darbojas Zemes iekšpusē, kas rodas no planētas iekšējās enerģijas. Viņi ir atbildīgi par kalnu, vulkānu, zemestrīču un locīšanas veidošanos.

vulkāni

Vulkāni veidojas, kad uz virsmas tiek izraidīta magma, izkusis materiāls no zemes iekšpuses. Šis vulkāniskais izvirdums var notikt eksplozīvi, atbrīvojot pelnus, gāzes un mazgāšanu vai gludāk, atbrīvojot tikai lavu.

zemestrīces

Zemestrīces ir tektonisko plākšņu kustības rezultāts, kas ir lieli iežu bloki, kas veido Zemes garozu. Kad šīs plāksnes pārvietojas, tiek izdalīta enerģija, kas uz virsmas izraisa trīci.

salokošana

Salokošana ir kalnu veidojumi, kas notiek tektonisko plākšņu sanāksmes dēļ. Kad divas plāksnes šokē, var uzspiest uz augšu, veidojot kalnainu ķēdi.

eksogēnie līdzekļi

Eksogēnie līdzekļi ir tie, kas darbojas uz zemes virsmas, kas izriet no klimata, ūdens, vēja un ledus iedarbības. Viņi ir atbildīgi par materiālu eroziju, transportēšanu un nogulsnēšanos, modelējot atvieglojumus laika gaitā.

erozija

Erozija ir materiālu nolietojums no zemes virsmas. To var izraisīt ūdens, vēja, ledus un pat cilvēka darbība. Erozija var notikt lēnām tūkstošiem gadu vai ātrāk, tāpat kā plūdu gadījumos.

transports

Transports ir materiālu pārvietošana, ko iznīcina eksogēnu līdzekļu iedarbība. Upes, vējš un ledus ir atbildīgi par šo materiālu pārvadāšanu, nogādājot tos citās vietās.

nogulsnēšanās

Nosēdums rodas, kad erodēti materiāli tiek nogulsnēti citās vietās. Tas var notikt upēs, ezeros, jūrās un okeānos, piemēram, veidojot deltas, pludmales un kāpas.

Secinājums

Iekšējie palīdzības aģenti ir būtiski, lai izveidotu un modificētu to atvieglojumu formas, kuras mēs novērojam uz Zemes virsmas. Viņi rīkojas nepārtraukti un vairāk nekā miljoniem gadu, veidojot mūsu planētu.