Kas ir pamatiedzīvotāju rezerves

Kas ir pamatiedzīvotāju rezerves?

Vietējās rezerves ir jomas, kas norobežotas un paredzētas pamatiedzīvotāju kopienu mājokļiem un saglabāšanai. Viņi tiek atzīti par tradicionālām cilvēku teritorijām no Brazīlijas, un viņiem ir juridiska aizsardzība, lai nodrošinātu viņu kultūras, tradīciju un dzīves veidu saglabāšanu.

Vietējo rezervju izcelsme un nozīme

Vietējo rezervju radīšana sākās koloniālajā periodā, kad Eiropas kolonizatori ieradās Brazīlijā un atrada vairākas pamatiedzīvotāju kopienas, kas apdzīvo teritoriju. Lai kontrolētu un apgūtu šīs populācijas, tika izveidotas pirmās rezerves, kas pazīstamas arī kā ciemati.

Gadu gaitā pamatiedzīvotāju rezerves tika norobežotas un atzītas par ekskluzīvām pamatiedzīvotāju kopienu teritorijām. Šīs jomas ir būtiskas pamatiedzīvotāju kultūras, valodas, tradīciju un dzīves veidu saglabāšanai, kā arī nodrošināt viņu tiesību aizsardzību un vides saglabāšanu.

Pamatiedzīvotāju rezervju tiesību akti un norobežošana

Vietējo rezervju norobežošanos regulē 1988. gada federālā konstitūcija, kas atzīst un garantē pamatiedzīvotājus sākotnējās tiesības uz zemēm, kuras viņi tradicionāli aizņem. Turklāt norobežošanos regulē likums Nr. 6,001/1973, kas pazīstams kā Indijas statūti.

Vietējo rezervju norobežošana ir sarežģīts process, un tas bieži saskaras ar pretestību no sektoriem, kurus interesē zemes ekonomiskā izmantošana. Tomēr ir svarīgi nodrošināt pamatiedzīvotāju fizisko un kultūras izdzīvošanu.

pamatiedzīvotāju rezervju ietekme

Vietējām rezervēm ir galvenā loma bioloģiskās daudzveidības saglabāšanā un dabas resursu aizsardzībā. Turklāt tie veicina valsts kultūras daudzveidības uzturēšanu, jo tajos ir dažādas etniskās piederības, valodas un tradīcijas.

Tomēr pamatiedzīvotāju rezerves saskaras arī ar izaicinājumiem un problēmām, piemēram, pamata infrastruktūras trūkumu, iebrucēju spiedienu un dabas resursu nelikumīgu izmantošanu. Šīs problēmas var apdraudēt pamatiedzīvotāju kopienu dzīves kvalitāti un saglabāt to kultūru.

  • Izaicinājumi, ar kuriem saskaras pamatiedzīvotāju rezerves:
  • Iebruņojumi un konflikti ar cilvēkiem, kas nav individuāli;
  • Pamata infrastruktūras trūkums;
  • Dabas resursu nelikumīga izmantošana;
  • Veselības problēmas un piekļuve pakalpojumiem;
  • mežu izciršana un vides degradācija;
  • Teritorijas zaudēšana un apgabalu sadrumstalotība.

  • pamatiedzīvotāju rezerves Brazīlijā
    atrašanās vieta
    pamatiedzīvotāji

    Uzziniet vairāk par pamatiedzīvotāju rezervēm

    Avots: Sociālā vide Institute

    Rezerve Xingu Mato grosso Kaiapó, Kamayurá, Kuikuro, cita starpā
    yanomami rezervāts roraima un Amazonas yanomami
    raposa serra do sol rezervāts roraima Macuxi, Wapichana, Ingarikó, cita starpā