Kas ir gram pozitīvas un negatīvas baktērijas

Kas ir gram pozitīvas un negatīvas baktērijas?

Baktērijas ir mikroskopiski organismi, ko var atrast dažādās vidēs, sākot no zemes līdz mūsu pašu ķermenim. Viņi tiek klasificēti pēc to īpašībām, kas ir viena no pazīstamākajām klasifikācijām, diferenciācija starp gram pozitīvajām un gram negatīvajām baktērijām.

baktēriju klasifikācija

Lai saprastu atšķirību starp pozitīvajām un negatīvajām gramiem baktērijām, ir svarīgi zināt gramu krāsojamās paņēmienu. Šo paņēmienu izstrādāja dāņu bakteriologs Hanss Kristians Grams un ļauj atšķirt abas baktēriju grupas.

gramu krāsošanas paņēmiens

Gramas krāsošanas paņēmiens sastāv no baktēriju sarkt ar violetu kristālu, kam seko joda šķīdums un vēlāk mazgājiet ar alkohola-acetonu. Pēc šī posma baktērijas ir izplūdušas ar Segranīnu. Krāsas rezultāts ļauj atšķirt pozitīvās gramu baktērijas no negatīvā grama.

Pozitīvas gramu baktērijas: Pēc gramu krāsošanas pozitīvās gramu baktērijas saglabā violeto-jodo krāsvielu, uzrādot purpursarkanu vai zilu krāsu. Tas ir saistīts ar šo baktēriju šūnu sienas biezumu, kas galvenokārt sastāv no peptidoglikāna.

gram negatīvas baktērijas: Savukārt negatīvās gramu baktērijas nesaglabā violeto-jodo krāsvielu, kuru izplūst virsma. Šīm baktērijām ir rozā vai sarkana krāsa. Tas ir saistīts ar lipopolisaharīdu ārējo slāni uz jūsu šūnas sienas.

Pozitīvo un negatīvo gramu baktēriju nozīme

Gan pozitīvām, gan negatīvām gram baktērijām ir svarīga loma dabā un cilvēku veselībā. Tie var atrasties augsnē, ūdenī, pārtikā un pat mūsu ķermenī.

Pārtikas ražošanā tiek izmantotas dažas pozitīvas gramu baktērijas, piemēram, jogurts un siers. Turklāt tādas antibiotiku kā penicilīna ražošanā tiek izmantotas dažas pozitīvas gramu baktēriju sugas.

No otras puses, dažas negatīvas gramu baktērijas var izraisīt tādas slimības kā Escherichia coli un Salmonella. Šīs baktērijas var pārnest, izmantojot piesārņotu pārtiku vai tiešu kontaktu ar inficētiem cilvēkiem.

Secinājums

Gram pozitīvas un negatīvas baktērijas ir baktēriju grupas, kas diferencētas pēc gramu krāsu paņēmiena. Šī klasifikācija ir svarīga, lai izprastu šo mikroorganismu īpašības un izturēšanos. Kaut arī dažas pozitīvas gramu baktērijas ir labvēlīgas, citas var izraisīt slimības. Līdzīgi dažas negatīvas gramu baktērijas ir būtiskas ekosistēmas līdzsvaram, bet citas var būt patogēna.

Ir svarīgi zināt un izprast gramu pozitīvo un negatīvo baktēriju īpašības, lai veicinātu veselību un novērstu slimības, kas saistītas ar šiem mikroorganismiem.