Kas ir embriju cilmes šūnas

Kas ir embrionālās cilmes šūnas?

Embrionālās cilmes šūnas ir šūnas, kas atrodamas cilvēka embrijos, kuriem ir spēja atšķirt sevi dažādu veidu ķermeņa šūnas. Šīs šūnas tiek uzskatītas par pluripotentām, kas nozīmē, ka tās cita starpā var pārvērsties par jebkura veida šūnām, piemēram, nervu šūnām, muskuļu šūnām, asins šūnām.

Kā iegūtas embrionālās cilmes šūnas?

Embrionālās cilmes šūnas tiek iegūtas no cilvēka embrijiem, kas izveidoti laboratorijā caur in vitro apaugļošanu. Šos embrijus ziedo pāri, kuri ir izgājuši cauri in vitro apaugļošanas procesu un vairs neplāno tos izmantot reprodukcijai.

Kādas ir embrionālās cilmes šūnu lietojumprogrammas?

Embrionālās cilmes šūnas ir liels potenciāls attīstīt terapiju un ārstēšanu dažādām slimībām un ievainojumiem. Tos var izmantot, lai atjaunotu bojātos audus, tāpat kā muguras smadzeņu traumu gadījumā vai aizstātu bojātas šūnas ģenētiskās slimībās.

Piedāvātais fragments:

Embrionālo cilmes šūnu izmantošana ir pretrunīgi vērtēta tēma, kas izvirza ētiskus un morālus jautājumus.

  • Daži cilvēki uzskata, ka šo šūnu izmantošana ir dzīves iznīcināšanas veids, jo cilmes šūnu iegūšanas procesā tiek iznīcināti embriji.
  • Citi apgalvo, ka embrionālo cilmes šūnu terapeitiskais potenciāls ir ļoti daudzsološs un ka ieguvumi cilvēku veselībai pārvar iesaistītās ētiskās problēmas.

  • Pros
    mīnusi

    Lasīt vairāk par embriju cilmes šūnām

    Atsauces:

  • https://www.example.com/celulas-tronco-embronarias
  • https://www.example.com/etica-celulas-tranco
  • terapeitiskais potenciāls ētiski jautājumi
    audu reģenerācija embriju iznīcināšana
    Ģenētiskās slimības ārstēšana