Kas ir embriju cilmes šūnas

Kas ir embrionālās cilmes šūnas?

Embrionālās cilmes šūnas ir šūnas, kas atrodamas cilvēka embrijos, kuriem ir spēja atšķirt sevi dažādu veidu ķermeņa šūnas. Šīs šūnas tiek uzskatītas par pluripotentām, kas nozīmē, ka tās cita starpā var kļūt par jebkura veida šūnām, piemēram, nervu šūnas, muskuļu šūnas, asins šūnas.

Kā iegūtas embrionālās cilmes šūnas?

Embrionālās cilmes šūnas tiek iegūtas no cilvēka embrijiem agrīnā attīstības stadijā, parasti no in vitro apaugļošanas klīnikām. Šos embrijus ziedo pāri, kuri vairs neplāno tos izmantot auglības ārstēšanai.

Embrionālo cilmes šūnu izmantošanai?

Embrionālās cilmes šūnas ir plaši pētītas un izmantotas zinātniskos pētījumos un medicīniskajā terapijā. Viņiem ir potenciāls izmantot dažādu slimību un ievainojumu ārstēšanai, piemēram, sirds slimības, neiroloģiskās slimības, muguras smadzeņu traumas, cita starpā.

Embrionālo cilmes šūnu ieguvumi

Embrionālās cilmes šūnas ir vairākas priekšrocības, salīdzinot ar citām cilmes šūnām, piemēram, pieaugušo cilmes šūnām. Viņiem ir lielāka diferenciācijas spēja, kas nozīmē, ka tie var kļūt par lielāku šūnu tipu dažādību. Turklāt embriju cilmes šūnām ir lielāka proliferācijas spēja, kas atvieglo lielu daudzumu šūnu ražošanu terapeitiskai lietošanai.

izaicinājumi un strīdi

Embrionālo cilmes šūnu izmantošana pētniecībā un medicīniskajā terapijā ir pretrunīgi vērtēta tēma. Dažiem cilvēkiem ir ētiski un reliģiski iebildumi pret šo šūnu izmantošanu, jo tas ietver cilvēka embriju iznīcināšanu. Turklāt ir jāpārvar zinātniskas un tehniskas problēmas, lai nodrošinātu embrionālo cilmes šūnu izmantošanas drošību un efektivitāti.

  • 1. izaicinājums: kontrolēta diferenciācija
  • 2. izaicinājums: imūnkomaticitāte
  • 3. izaicinājums: audzēja veidošanās risks

  • ieguvumi
    izaicinājumi

    Lasīt vairāk par embriju cilmes šūnām

    Atsauces:

  • 1. pants
  • 2. pants
  • 3. pants
  • Lielāka diferenciācijas spēja ētiski un reliģiski iebildumi
    Lielāka proliferācijas spēja zinātniskās un tehniskās problēmas