Kas ir dermatomas

Kas ir dermatomes?

Dermatomi ir specifiskas ādas zonas, kuras inervē viens mugurkaula nervs. Katrs mugurkaula nervs ir atbildīgs par noteikta ķermeņa reģiona, ieskaitot ādu, muskuļus un iekšējos orgānus, piegādi.

Kā darbojas dermatomos?

Dermatomi ir svarīgi slimību un ievainojumu diagnosticēšanai, kas ietekmē mugurkaula nervus. Kad mugurkaula nervs ir saspiests vai bojāts, var ietekmēt sajūtu un funkcijas vietās, kuras inervē šī nervu.

Piemēram, ja mugurkaula nervs, kas innerbē muguras lejasdaļu, ir saspiests, cilvēks var sajust sāpes vai nejutīgumu aizmugurē, sēžamvietai un kājām. Šīs sāpes vai nejutīgums seko noteiktam modelim, kas atbilst skartajam dermatomusam.

Kā tiek kartēts Dermatomus?

Dermatomas tiek kartētas atbilstoši mugurkaula nervu atrašanās vietai mugurkaulā. Katrs mugurkaula nervs ir numurēts saskaņā ar skriemeli, kurā tas nāk.

Piemēram, mugurkaula nerva C5 rodas piektajā dzemdes kakla skriemelī un inervē kakla un plecu ādu un muskuļus. Mugurkaula nerva T10 rodas desmitajā krūšu skriemeļā un inervē vēdera reģiona ādu un muskuļus.

Ir svarīgi atzīmēt, ka dermatomi dažādiem cilvēkiem var atšķirties, bet parasti seko līdzīgam modelim.

Kam ir dermatomi?

Dermatomas tiek izmantotas dažādās medicīnas jomās, ieskaitot neiroloģiju, ortopēdiju un fizioterapiju. Tie ir noderīgi, lai identificētu tādu simptomu izcelsmi kā sāpes, nejutīgums, tirpšana vai muskuļu vājums.

Turklāt dermatomas tiek izmantotas arī, lai noteiktu bojājuma līmeni muguras smadzeņu traumas gadījumos. Piemēram, ja cilvēks c7 cieta muguras smadzeņu traumu C7 skriemeļa augstumā, viņiem var būt jutības un funkcijas zudums dermatomās, kas atbilst šim reģionam.

  • Dermatomi ir svarīgi arī operācijas plānošanai, īpaši tiem, kas saistīti ar mugurkaulu. Ārsti var izmantot zināšanas par dermatomām, lai prognozētu, kuras teritorijas ietekmēs operācija, un rīkoties, lai samazinātu bojājumus.
  • Turklāt akupunktūrā tiek izmantoti arī dermatomi. Akupunktūras punkti atrodas dermatomās, un šo punktu stimulēšana var palīdzēt mazināt sāpes un veicināt dziedināšanu.
  • Secinājums

    Dermatomi ir specifiskas ādas zonas, kuras inervē viens mugurkaula nervs. Viņiem ir svarīga loma slimību un ievainojumu diagnostikā, kas ietekmē mugurkaula nervus, un tiek izmantoti dažādās zāļu jomās.

    Ir svarīgi izprast dermatomu darbību, lai identificētu simptomu izcelsmi un plānot atbilstošu ārstēšanu. Ja jūs saskaraties ar problēmu, kas saistīta ar jutīgumu vai muskuļu funkciju, ir svarīgi konsultēties ar speciālistu ārstu, lai veiktu pareizu novērtēšanu.