Kas ir daudznacionāli vai starpvalstu uzņēmumi

Kas ir daudznacionāli vai starpvalsti uzņēmumi?

daudznacionāli vai starpvalstu uzņēmumi ir organizācijas, kurām ir operācijas vairāk nekā vienā valstī. Viņiem ir raksturīgas filiāles, meitasuzņēmumi vai ražošanas vienības dažādās valstīs, kā arī biznesa un starptautiskās tirdzniecības veikšana.

daudznacionālu uzņēmumu raksturojums

Daudznacionāliem uzņēmumiem ir dažas atšķirīgas īpašības, kas tos atšķir no nacionālajiem uzņēmumiem. Dažas no šīm īpašībām ietver:

  • Globālā klātbūtne: daudznacionāliem uzņēmumiem ir globāla klātbūtne, ar darbību dažādās pasaules valstīs.
  • kompetence dažādos tirgos: Šie uzņēmumi darbojas dažādos tirgos, izmantojot biznesa iespējas katrā valstī.
  • Tehnoloģija un zināšanu nodošana: daudznacionāli uzņēmumi parasti nodod tehnoloģijas un zināšanas savās filiālēs dažādās valstīs.
  • ārvalstu investīciju tiešais: Šie uzņēmumi veic tiešus ieguldījumus citās valstīs, nodibinot filiāles vai iegādājoties vietējos uzņēmumus.

daudznacionālu uzņēmumu ieguvumi

daudznacionāli uzņēmumi sniedz vairākas priekšrocības abām valstīm, kurās viņi atrodas, un paši par sevi. Daži no šiem ieguvumiem ietver:

  • Darba ģenerēšana: daudznacionālie uzņēmumi rada darba vietas reģionos, kur tie ir uzstādīti, veicinot vietējo ekonomisko attīstību.
  • Tehnoloģiju nodošana: Šie uzņēmumi ņem līdzi progresīvas tehnoloģijas, kuras var dalīties ar vietējiem uzņēmumiem, veicinot jauninājumus un tehnoloģisko attīstību.
  • Piekļuve jauniem tirgiem: daudznacionālie uzņēmumi Iespējojiet piekļuvi jauniem tirgiem, ko viņi piedāvā.
  • infrastruktūras attīstība: Bieži vien šie uzņēmumi iegulda infrastruktūras būvniecībā valstīs, kur tie atrodas, piemēram, ceļi, ostas un telekomunikācijas.
  • daudznacionālu uzņēmumu piemēri

    Visā pasaulē ir vairāki zināmi daudznacionāli uzņēmumi. Daži piemēri ir:


    uzņēmums
    nozare
    izcelsmes valsts

    Šie uzņēmumi ir tikai daži piemēri, taču dažādās nozarēs un valstīs visā pasaulē ir daudz citu daudznacionālu uzņēmumu.

    Secinājums

    Daudznacionāliem uzņēmumiem ir nozīmīga loma pasaules ekonomikā, dodot priekšrocības abām valstīm, kur viņi atrodas, un paši par sevi. Tā globālā klātbūtne, kas darbojas dažādos tirgos un tehnoloģiju pārnešana, ir īpašības, kas padara tās unikālas. Turklāt daudznacionālu uzņēmumu, piemēram, Apple, Toyota, Samsung un Unilever, piemēri parāda šo organizāciju dažādību un ietekmi uz starptautisko ainu.

    Apple tehnoloģija Amerikas Savienotās Valstis
    Toyota Automobile Japāna
    samsung tehnoloģija Dienvidkoreja
    Unilever Patēriņa preces Apvienotā Karaliste/Nīderlande