Kas ir monomīvs

Kas ir monomēri?

Monomēri ir molekulas, kurām ir iespēja savienoties viens ar otru, veidojot polimērus. Šīs molekulas ir pamats dažādu materiālu un vielu celtniecībai mūsu ikdienas dzīvē.

Monomēru veidi

Ir dažādi monomēru veidi, katrs ar savām īpašajām īpašībām un īpašībām. Daži izplatīti piemēri ir:

  • olbaltumvielu monomeros: ir aminoskābes, kas apvienojas caur peptīdu saitēm, veidojot olbaltumvielas.
  • ogļhidrātu monomeros: ir monosaharīdi, piemēram, glikoze un fruktoze, kas apvienojas caur glikozīdu saitēm, veidojot polisaharīdus.
  • nukleīnskābju monomeros: ir nukleotīdi, kas apvienojas caur fosfodiestera saitēm, veidojot nukleīnskābes, piemēram, DNS un RNS.
  • sintētiskie polimēri Monomāli: ir organiskas molekulas, kas apvienojas ar ķīmiskām reakcijām, veidojot mākslīgus polimērus, piemēram, polietilēnu un polipropilēnu.

Monomēru nozīme

Monomēri ir būtiski dažādu materiālu un vielu veidošanai, kas ir būtiska mūsu dzīvei. Starp citiem produktiem tie atrodas pārtikā, zālēs, plastmasā, audumos.

Turklāt monomēriem ir arī liela nozīme ķīmiskajā rūpniecībā, un tos izmanto kā izejvielas sintētisko polimēru un citu ķīmisku savienojumu ražošanai.

Polimēra piemērs, ko veido monomēri

Monomēru veidotā polimēra piemērs ir polietilēns, viens no visizplatītākajiem un pašlaik izmantotajām plastmasām. Polietilēnu veido etilēnmonomēru savienība, kas saistās ar ķīmiskām reakcijām, veidojot garu un stabilu ķēdi.


Monomero
polimērs

Polietilēns tiek plaši izmantots iepakojuma, cauruļu, plastmasas maisiņu ražošanā, cita starpā. Tā daudzpusība un zemās izmaksas padara to par populāru iespēju rūpniecībā.

etilēns polietilēns