Kādi ir atvieglojuma iekšējie aģenti

Kādi ir atvieglojuma iekšējie aģenti?

Reljefa iekšējie aģenti ir spēki un procesi, kas darbojas Zemes iekšienē un ir atbildīgi par atvieglojuma formu veidošanos un modifikāciju. Šie līdzekļi ir sadalīti divos galvenajos veidos: endogēnie un eksogēnie.

endogēnie līdzekļi

Endogēnie līdzekļi ir tie, kas darbojas Zemes iekšpusē, kas rodas no planētas iekšējās enerģijas. Viņi ir atbildīgi par kalnu, vulkānu, zemestrīču un locīšanas veidošanos.

vulkāni

Vulkāni veidojas, kad uz virsmas tiek izraidīta magma, izkusis materiāls no zemes iekšpuses. Šis vulkāniskais izvirdums var izraisīt vulkānisko kalnu veidošanos un gāzu un cietu materiālu izdalīšanos.

zemestrīces

Zemestrīces ir trīce Zemes garozā, ko izraisa tektonisko plākšņu kustība. Šīs kustības var izraisīt ģeoloģiskas kļūmes un seismiskus satricinājumus, izraisot iznīcināšanu un atvieglojumu modifikāciju.

salokošana

Salokošana ir sauszemes garozas deformācijas, ko izraisa tektonisko plākšņu sanāksme. Šīs sanāksmes var izraisīt kalnu diapazonu, piemēram, Andu veidošanos.

eksogēnie līdzekļi

Eksogēnie līdzekļi ir tie, kas darbojas uz zemes virsmas, kas izriet no saules enerģijas un vēja, ūdens un ledus iedarbības. Viņi ir atbildīgi par to materiālu eroziju, transportēšanu un sedimentāciju, kas veido atvieglojumu.

erozija

Erozija ir reljefa materiālu nodilums, darbojoties tādiem līdzekļiem kā ūdens, vējš un ledus. Tas var notikt mehāniskā, ķīmiskā vai bioloģiskā veidā un ir atbildīgs par ieleju, gravu un kanjonu veidošanos.

transports

Transports ir eksogēno līdzekļu iznīcināto materiālu pārvietošana. Upes, vējš un ledus ir atbildīgi par šo materiālu pārvadāšanu, novietošanu citur un līdzenumu un deltas veidošanā.

sedimentācija

Sedimentācija ir eksogēno līdzekļu pārvadāto materiālu nogulsnēšanās process. Šie materiāli tiek nogulsnēti zemākas enerģijas zonās, piemēram, ezeros, jūrās un okeānos, veidojot nogulumu slāņus, kas laika gaitā var pārvērsties klintīs.

Secinājums

Iekšējie palīdzības aģenti ir būtiski, lai izveidotu un modificētu to atvieglojumu formas, kuras mēs novērojam uz Zemes virsmas. Viņi rīkojas kopīgi un papildinoši, veidojot mūsu planētu miljoniem gadu.